SAK toimii itse työnantajana viidakon lakien mukaan

Ylen TV1:n A-piste kertoi 18.2. SAK:n raa’asta työnantajapolitiikasta työntekijöitään kohtaan. Seuraavassa on otteita ohjelman käsikirjoituksesta.

Kiljava nousi otsikoihin syksyllä 2003, kun SAK päätti irtisanoa opistolta yhdeksän työntekijää.

SAK:lle ilkuttiin eduskuntaa myöten, että se se näyttää muille työnantajille mallia, miten työntekijöitä potkitaan kilometritehtaalle.

Opiston henkilökunta koki, että yt-neuvottelut irtisanomisten suhteen olivat pelkkä muodollisuus. Opiston jyhkeiden seinien sisällä ei ollut ammattiyhdistyssolidaarisuudesta tietoakaan.

– – Ne asiat veivät ay-opiston työsuojelupiirin valvontaan ja ovat nyt viemässä käräjäoikeuteen.

– – Kaksi Kiljavan opiston entistä työntekijää on nostanut kanteen SAK:n koulutussäätiötä vastaan Hyvinkään käräjäoikeudessa. Ainakin yksi kanne saattaa tulla lisää.

Molemmat työntekijät ovat väittäneet joutuneensa esimiehensä työpaikkakiusaamisen kohteeksi Kiljavalla.

Toinen heistä katsoo sen johtaneen kohtuuttomien ylitöiden tekemiseen ja lopulta työkyvyttömyyteen. Toinen katsoo kiusamisensa huipentuneen laittomaan irtisanomiseen. SAK luonnollisesti kiistää väitteet.

Työntekijöiden oikeuksia puolustamaan perustetun järjestön vetäjä pitää tilannetta vakavana.

”Kiljavalla on tapahtunut aika paljon työpaikkakiusaamista osaltaan. Siellä on kuormitettu, johtamiskulttuurista lähtien, ihmisiä liian paljon, annettu ihmisille liian paljon töitä ja myös työtehtäviä, joihin ihmisillä ei ole ollut osaamista.”

[SAK:n johto on ollut pitkään tietoinen tilanteesta. Toukokuussa 2003 SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ”kehotti selvittämään ongelmat”.] Kiusatuiksi itsensä kokeneiden työntekijöiden kannalta ei asiassa tapahtunut muutosta. Toinen heistä jäi syksyllä työkyvyttömyyseläkkeelle, toinen sai potkut.

– – Tarkastaja Raimo Paavola, Uudenmaan työsuojelupiiri: ”Siellähän tietysti oli työnjohdollisia ongelmia. Ristiriitoja, vakaviakin ristiriitoja työnjohdon ja henkilökunnan välillä. Samoin henkisen hyvinvoinnin, työntekijöiden kuormituksen osalta, siellä oli selkeitä puutteita, joihin työnantaja ei sitten ollut ryhtynyt riittävällä tavalla hoitamaan.”

[Marraskuussa 2003 työnantaja, SAK:n koulutussäätiö allekirjoitutti työntekijöillä sopimuksen, jolla työntekijät luopuivat lomarahoistaan ja jonka mukaan he eivät saa antaa lausuntoja eikä kirjoituksia julkisuuteen opiston asioista.]

SAK:n johdossakin vaitiolosopimuksen tekeminen oli tiedossa. Hakaniemessä kuitenkin katsottiin, että tarkoitus pyhittää keinot.

– – Neuvottelupöydissä ay-johtajat ovat puolustaneet vakituisten työntekijöiden asemia tilapäistyövoiman käyttöä vastaan.

Kiljavalla on kuitenkin toimittu toisin kuin on Helsingissä vaadittu.

Opiston työntekijäpuoli on kirjelmöinyt ja valittanut ulkopuolisen työvoiman käytöstä muun muassa SAK:n hallitukselle. Työsopimuslakiakin väitetään rikotun.

Opistolta potkut saaneen kurssisihteerin väitteet laittomasta irtisanomisesta pohjautuvat myös osin sille, että hänen töitään paikkaamaan olisi palkattu tilapäistyövoimaa ja teetetty runsaasti ylitöitä.

Kiljavan rehtori katsoo, ettei SAK:kaan opistolla auta kuin raaka peli.

Opisto kuuluu nykyisin, niin hullunkuriselta kuin se kuulostaakin, työnantajaliittoon. Ja työnantajalla pitää olla suhdanneherkkyyttä.

– – [Työntekijöiden oikeuksia puolustavan järjestön puheenjohtaja:]
”Kyllä tässä saa monet aktiivit, jotka SAK:n mainetta ylläpitää, hävetä SAK:n johtajien puolesta.Tää on törkeetä ja siksi vaadinkin, että tästä tällainen sisäinen tutkinta pistetään käyntiin ja selvitetään ketkä ovat vastuussa.”

– – Toimittaja Juha Ristamäki: ”Viime vuonna SAK joutui maksamaan isot korvaukset tilastosihteerinä toimineelle naiselle palkkasyrjinnästä. Nyt on edessä oikeudenkäynnit Kiljavan opiston sotkuista. Kummallista toimintaa järjestöltä, joka uudessa kampanjassaan varoittelee häikäilemättömistä työnantajista.”

[Syksyllä 2003 uutisoitiin laajalti työntekijöiden laajasta lakkoilusta ja protestoinnista SAK:n toimintaa vastaan ja kerrottiin muunkin ay-liikkeen viidakon lakeja noudattavasta työnantajapolitiikasta.]

SAK:n opiston törkeät miljoonapetokset
(Lisäys 29.7.08, mutta nämä syytteet ilmeisesti kaatuivat oikeudessa.)
SAK:n Kiljavan opistoa epäillään törkeistä petoksista pitkälle 2000-luvulle, mm. valtionosuuksien haalimisesta väärin perustein. Maksimirangaistus on neljä vuotta vankeutta. ”Hämäryyksiä liittyy tiettävästi noin miljoonan euron tukiin – – etenee – – varmasti syyttäjälle”.
HS 14.12.07: Poliisi epäilee Kiljavan opistoa miljoonapetoksista
HS 23.7.08: SAK:n Kiljavan opiston petosepäilyt syyttäjälle kesän jälkeen

Linkkejä:
A-piste: Kiljavan herrasväki – onko SAK paljastumassa tylyksi työnantajaksi? (18.2.05)
VS: SAK noudattaa vastustamaansa työnantajapolitiikkaa (12.9.03)
VS: Ay-liike nojaa työpaikkakiusaamiseen
VS: Ammattiliitot ovat pahimpia työnantajia

 

Jätä kommentti